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生ハム完成パーティーに行ってきました

先週の日曜日、葉が色づき始めた長野県の北信地方に、ある特別なものを受け取りに行きました。

Last Sunday, we traveled to the north of Nagano Prefecture to pick up a very special package.

それは、ブエナビスタが昨年仕込みを行い、その後一年かけて熟成された立派な生ハムの原木です。

That special package was a delicious-looking dry-cured ham that we prepared last year and which was finally ready!

 

Photo Op.jpg

写真:左 昨年、この生ハムの仕込みを行ったフランス料理ソルプレーサの小田切雄
写真:右 生ハム工房豚家「TONYA」佐藤明夫オーナー

 

長野県の北信地方の高山村に、「ハモンセラーノ」と呼ばれるスペイン伝統の生ハムを、その製法に則って作っている生ハム工房豚家「TONYA」 があります。実は、ホテルブエナビスタは一昨年からこの工房の生ハムオーナー制度に加わり、「TONYA」の佐藤明夫オーナーご協力の元、昨年の12月に本年度分の生ハムの仕込みを行っていました。

In a village called Takayama, there is a shop by the name of "TONYA" which specializes in making "Jamon Serrano". Jamon Serrano is a type of dry-cured Spanish ham and one of the most popular kinds of ham in the world. A year ago, we ordered this ham and helped prepare it at "TONYA".


IMG_2606.JPG

写真:昨年仕込みを行っているときの模様



ハモンセラーノを作るのはとても手間がかかります。今回ハモンセラーノに使用した豚肉は「信州オレイン豚」という長野県のブランド豚肉です。一般的な国産豚肉と比較して旨み・甘味・コク・まろやかさの数値が高いのが特徴です。オレイン豚の名前の通りオレイン酸含有率が45%以上と豊富で口にした時、油が溶ける温度が低く滑らかな舌触りも美味しさのポイントだそうです。
この信州オレイン豚を使用し、保存料・着色料は一切使用せず国内産の天然粗塩のみで作ります。まず、余剰水分を除去するため、ハムに天然粗塩をかけて、数週間がたってからまた塩を流し、続いてハムを長期間気温の低い乾いた場所に吊るして熟成させます。そして約一年が経ったら、生ハムの出来上がり!

A lot is required in order to make Jamon Serrano. Special local pork meat is used for these Jamon Serrano's. This meat is called 'Shinshu olein pork' and differs from regular pork meat in the way that it has more flavor, more sweetness and more richness to it. This has to do with the oleic acid inside the meat. When this is over 45%, the temperature at which the fat melts is low and the meat also has a smooth texture, making it extra delicious.
The rest of the process goes as follows. First, the fresh hams are trimmed and cleaned, then stacked and covered with salt for a couple of weeks. The salt is necessary to extract the excess moisture from the ham and to prevent it from spoiling. With dry-cured hams, there is no process of smoking or adding anything to the ham except for the salt. Afterwards, the salt is washed off and the hams are hung to dry in a cool and dry place. After about a year, they are ready!


IMG_2583.JPG

 

こうして昨年仕込んだ生ハム完成の日が来ました。台風の影響で大雨でしたが、それでも大勢の人々が生ハムの完成を祝って、高山村の施設を会場に開かれた「生ハム完成パーティー」に集まってきました。

And finally that day has come. We definitely weren't the only ones who were excited to pick up our ham. Despite the heavy rain due to the typhoon, a big crowd of people had gathered at the special Ham Party held at the local gym in honor of the dry-cured hams having finished their lengthy process.


Ham Party Overview.jpgのサムネール画像

パーティーでは、たくさんのブースがあり、そこには生ハムだけではなく、ワインや果物等長野県の様々な名産品が並び、収穫の秋の喜びを分かちあっていました。

There were a couple of stalls around the building where you could try some of this dry-cured ham, as well as other local products that complimented the ham such as wine.

Ham Cutting2.jpgのサムネール画像

Olein Pork.jpg

Wine.jpg


生ハムが大好きな方々、この後この生ハムを提供していく予定ですので、
是非ホテルブエナビスタでこのスペシャルなハモンセラーノを食べてみてください!

For anyone who loves ham, be sure to visit Hotel Buena Vista and try this special Jamon Serrano!

ホテル ブエナビスタ (2017年10月23日 11:25)| | コメント(0)

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